Det finns många frågor som kan dyka upp när det gäller mensen, här listar vi fem av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp!
1. När får en sin första mens?
Det finns ingen specifik ålder då personer med livmoder får mens utan det kan variera ganska mycket. Man brukar säga att allt mellan 9-16 år är normalt. Skulle mensen komma tidigare eller om den inte kommit efter 16 så behöver inte det betyda att något är fel, men det kan ändå vara bra att kontakta vården om så är fallet. I Sverige är genomsnittsåldern för första mensen ca 12 år.
2. Hur länge pågår mensen?
Det är väldigt individuellt hur länge en person blöder under mensen och kan variera gång till gång.
Mensblödningar varar normalt mellan två och sju dagar och för de allra flesta pågår den under fem dagar. Blöder du längre än sju dagar är det en bra idé att kontakta vården för att utreda så allt står rätt till. Vissa preventivmedel kan påverka hur länge blödningen pågår.
3. Vad består mensen av?
Mensen är faktiskt inte bara blod. Förutom blod så består den även av livmodersslemhinna och flytningar.
4. Hur mycket blöder en under mensen?
Under en mensperiod är det normalt att man blöder mellan 20-80 milliliter blod. Dock kan det upplevas som mer eftersom mensen blandas ut med livmodersslemhinna och flytningar.
5. Vad är mellanblödningar?
Ibland kan det komma småblödningar precis innan eller i slutet av mensen, eller i samband med ägglossning. Detta kallas mellanblödning och i de flesta fall indikerar de inte att det är något fel i kroppen. Har du problem med mellanblödningar eller får mellanblödningar som inte kan kopplas till ägglossning eller mensen så kan det vara bra att kolla upp dem då de kan vara symtom på hormonförändringar eller en sjukdom.
Har du fler frågor som du vill att vi bloggar om? Skriv en kommentar eller mejla till oss!
Tips! Om du vill lära ett barn om menscykeln, kolla in vår bok och YouTube-kanal!