En stol för vulvasmärta – Intervju med Elin Åkerfeldt

Att världen inte alltid är designad efter personer med livmoder och snippa kan ofta bli plågsamt tydligt. Men som tur är finns det positiva krafter som arbetar för att förändra detta. Designern Elin Åkerfeldt har skapat stolen Flora, som är anpassad för att personer med vulvasmärta ska kunna använda den utan obehag och smärta. Visst är det fantastiskt!? Det tycker vi och därför ville vi veta mer om Elin och Flora!

Hej Elin! Vem är du egentligen?

Jag är formgivare och tog sommaren 2023 examen från Beckmans Designhögskola, där jag pluggat produktdesign. Jag vill gärna använda min design till att förgylla vardagen, både i den lilla produkten men också i större skala i en inredning.

 

Vad är speciellt med stolen Flora?

Flora är på många sätt en helt vanlig stol, men samtidigt ovanlig. Många kvinnor drabbas av vulvasmärta, något som kan begränsa vardagen genom att skapa obehag när något trycker mot underlivet, tillsammans med andra symptom. Att sitta på en vanlig stol kan därför vara något som både triggar och förvärrar smärtan. Floras sits med ett hålrum i mitten gör att trycket flyttas bort från vulva, samtidigt som god sittkomfort bibehålls. Jag ville skapa något som hjälper den som drabbas av denna smärtproblematik, men inte designa något som är ett klassiskt och tydligt hjälpmedel, som exempelvis sittkuddar med hål i. Att behöva lägga till något på en befintlig möbel skulle kunna göra att man känner sig sjukare och ökar stigmat i en redan jobbig situation. Floras design utgår från funktionen, hålet i mitten som är avlastande bildas av former som möts, istället för att vara något som läggs till i efterhand. Stolen passar allra bäst för den som drabbats av smärta i vulva men tack vare den inkluderande designen fungerar den lika bra att sitta på även för dem utan vulvasmärta, oavsett kön.

”Stolen passar allra bäst för den som drabbats av smärta i vulva men tack vare den inkluderande designen fungerar den lika bra att sitta på även för dem utan vulvasmärta, oavsett kön.”

Varför ville du designa en stol för personer med vulvasmärta?

Att drabbas av vulvasmärta, t.ex. vulvodyni är inte något det pratas så mycket om, många vet inte ens att diagnosen finns. Med Flora vill jag bidra till att ta bort stigma och bryta tabu kring dessa besvär. Jag vill med projektet också utforska hur man kan skapa nyttodesign som hjälper utan att produkten behöver vara ett uttalat hjälpmedel med medicinsk estetik. Jag ville för målgruppen skapa något som kan få en naturlig plats i ett rum, och inte vara något som man vill gömma undan och helst inte använda. För mig kändes det viktigt att formge stolen så att den kan passera som en ”vanlig” stol och att avlastningen blir en naturlig del av stolens form.

På vilket sätt kan design hjälpa oss prata om ämnen som det oftast är tyst om (t.ex. vulvasmärta)? 

Att ge en möbel som Flora en plats i en inredning gör att problematiken kring exempelvis vulvasmärta synliggörs. Genom att göra problematiken synlig lyfts den fram i medvetandet hos betraktaren och därigenom kan design användas för att öppna upp för samtal om ämnen vi vanligtvis inte pratar om.

Vad är din mensönskan inför framtiden? 

Min mensönskan inför framtiden är att det blir mer accepterat och möjligt att kunna stanna hemma från jobbet någon dag om man lider av så kraftig mensvärk att man inte kan utföra sitt arbete till fullo.

Se mer av Elins fantastiska design här!