4 olika menstrosor

Menstrosor är fortfarande ett ganska nytt mensskydd på marknaden. Det är precis vad det låter som, trosor som suger upp mensen. 

Jag (Anna) har använt menstrosor sedan två år tillbaka. På sista tiden har jag bara använt menstrosor och tygbindor när jag har mens. Det är så mjukt och känns snällt för kroppen! Att mensskydden inte skapar sopor utan kan användas många gånger är också schysst mot miljön. In med dem i tvättmaskinen bara! Supersmidigt! 

Hittills har jag provat fyra typer av menstrosor från fyra olika märken:
  1. Bambody
  2. Comfydence
  3. Creation of AnnaFina
  4. Myllymuksut

Comfydence och Creation of AnnaFina är svenska märken. Bambody är ett australiensiskt och Myllymuksut är finskt. Här nedan kan du läsa mer om varje typ av menstrosa!

PS! Bra att veta är att min mens oftast pågår i 5-6 dagar, att jag blöder allra mest dag 1-2 och bara lite under dag 4-6. Oftast klarar jag mig fint på “normal” eller “medium”-mensskydd under min mens och lättare varianter på slutet.

 

Menstrosa från Bambody 

Bambody-trosorna är de första menstrosorna jag köpte. Det börjar synas, de börjar bli lite noppriga och slitna. Men de funkar fortfarande lika bra som när de var nya! Det är en hipster-modell som jag först inte tyckte om eftersom jag vill ha hög midja på allt till underkroppen. Men de sitter där de ska och nu gillar jag dem! Trosorna är av bambu och jag upplever att de andas. Området med flera lager tyg som suger upp mensen följer hela vägen upp till midjan baktill, och nästan hela vägen upp framtill. Jag upplever att den här modellen av menstrosa har medium uppsugningsförmåga, de funkar suveränt att ha hela dagen för mig dag 3-5 under mensen.

Här kan du kolla in modellen!

 

Menstrosa från Creation of Annafina

Det här är mina finaste menstrosor! De är sydda av Creation of Annafina från Gävle. Härligt höga i midjan och i ett tyg som gör mig glad. Annafina säljer trosor hon själv sytt men också mönstret så att du kan sy dem själv. Menstrosorna finns både i barnstorlekar och i större storlekar, så att menstruerande med olika kroppsstorlekar kan använda dem. Fantastiskt bra! De här trosorna har ett ganska litet uppsugningsområde i grenen. Stort nog för att sitta och gå i, men jag sover inte i dem eftersom min mens då rinner längre bak. Ett par menstrosor för dagtid helt enkelt!

Här kan du kolla in modellen!

 

Menstrosa från Myllymuksut

De här menstrosorna är mitt senaste tillskott i samlingen, från det finska märket Myllymuksut. Trosorna är designade och sydda i Finland av ekologiskt tencel-jersey. De är stretchiga och supermjuka! Dessutom har de en högre midja, precis som jag gillar och känner mig mest bekväm med! En fördel med hög midja är att resåren inte klämmer när buken blir svullen och öm. Uppsugningsområdet följer grenen upp en ganska lång bit, både fram och bak. Sömmen har formen av stor binda, och jag upplever att det gör att de andas väldigt bra! Extra schyssta mot miljön och klimatet eftersom de är gjorda av tencel, som är tyg av trä och inte kräver lika mycket vatten och energi i framställningen som exempelvis bomull eller viskos.

Här kan du kolla in modellen!

 

Menstrosa från Comfydence

Comfydence har flera olika modeller av menstrosor, för olika behov och olika  kroppar. Jag har en modell med hög midja och hög absorbering, perfekt för dag 1-2 under min mens. Menstrosorna är tjocka, och jag kan gå en hel dag utan att känna att det blir särskilt blött eller kladdigt, vilket känns väldigt skönt! Den här modellen andas inte så bra, så efter en heldag känns det instängt. Men jag tror att det är en effekt av att de har så hög absorberingsförmåga. Kul att det finns ett svenskt märke som gör menstrosor! Dessutom har de ett samarbete med Wateraid, så 10 kronor går till organisationens arbete mot mensfattigdom för varje köpt menstrosa.

Här kan du kolla in modellen!

Tips och råd om menstrosor:
  • Satsa på att köpa en storlek större än vad du brukar ha i trosor, menstrosor är oftast inte lika elastiska. Stämmer dock inte jämt, så fråga butiken!
  • Tvätta menstrosor i 40 grader.
  • Torka INTE menstrosor i torktumlare. Torkskåp eller tvättlina går bra.
  • Undvik sköljmedel när du tvättar menstrosor.

 

Använder du menstrosor? Eller är du sugen på att testa?

/Anna