6 mensmyter- vilka stämmer egentligen?

Det finns många myter om mens som florerat i backstugor, och numera i kommentarsfält på internetforum. Men vilka stämmer egentligen och vart har myterna sitt ursprung? Här undersöker vi 6 vanliga myter om mens, häng med!

1 . Du kan inte bada när du har mens

Det går jättebra att bada vid mens. Däremot är det inte alla som känner sig bekväma med att göra det. Det går att använda mensskydd som tampong, menskopp eller till och med binda när du badar, men det kan vara bra att byta/tömma mensskyddet när du badat klart. Du behöver såklart inte ha mensskydd under badet heller, det går lika bra att låta mensen rinna rakt ut. 

Kan du bada med mens? Vilka mensskydd funkar bäst.

2. Du kan förgifta mat och vatten om du rör vid det när du har mens.

Det finns inget med mensen som är giftig, inte heller gör den dig giftig. Mensen är helt enkelt blod, slemhinna och flytningar som stöts ut ur livmodern när ett ägg förblivit obefruktat. Helt naturligt och helt ogiftigt. 

3. Menscykeln kan synka mellan personer som lever nära varandra.

Det har gjorts studier på detta men ingen som faktiskt kunnat bevisa sambandet. Däremot är det många som upplever att de varit med om detta. Den tråkiga sanningen är att om du fått mens samtidigt som din kompis så är det antagligen bara en slump.

Tamponger är ett bra mensskydd när du vill bada under mensen

4. Tamponger kan ta sönder mödomshinnan.

Fel, fel, fel! Det finns ingen mödomshinna så alltså finns det inget som tampongen kan ta sönder. Myten om mödomshinnan är tyvärr en seglivat myt som finns kvar i stora delar av världen. Där mödomshinnan påstås sitta finns slidkransen. Alltså ingenting som täcker för eller kan stoppa en tampong.  slidkrans

5. Det är farligt att träna under mensen.

Nope, det är faktiskt tvärtom. Träning och motion är alltid bra och kan till och med hjälpa mot mensvärk. Däremot kanske du inte är så sugen på att träna? Och det är såklart helt okej. Testa i så fall lite lugnare aktiviteter, såsom en promenad eller yoga. 

Kan hajar känna av när du har mens?

6. Det är farligt att bada där det finns hajar när du har mens. De kan känna blodlukten.

Är det sant att hajar attraheras av blod? Svar ja!

Behöver du som mensare vara extra försiktig när du simmar i hajvatten? Svar nej.

Den mängden blod som kommer ut vid mens är alldeles för liten för att hajarna ska kunna känna av något. I så fall skulle de behöva vara precis brevid dig och då är ju problemet redan på plats så att säga. Att simma under mensen sätter dig alltså INTE mer i riskzonen för hajattacker än annars.

 

Har du stött på någon konstig mensmyt? Hör av dig till oss och berätta!