”Alla kan göra små handlingar varje dag utifrån sina förutsättningar som främjar menskliga rättigheter.”
Rebecka Hallencreutz intresse för mens väcktes genom Liv Strömqvists inspirerades sommarprat 2013. Efter lite efterforskningar om ämnet slogs Rebecka av hur osynligt mens är i samhällsdiskursen. Genom en slump fick hon kontakt med mensforskaren Josefin Persdotter, och tillsammans startade de den ideella föreningen MENSEN. Lär känna Rebecka tillsammans med Liv Livmoder!
Vem är Rebecka?
MENSENs verksamhetsansvarige och en av grundarna. Jag är 35 år, uppvuxen i Uppsala, hattade runt hit och dit innan jag landade i Göteborg för 14 år sedan och här har jag blivit kvar! Älskar katter på en nästan obehaglig nivå, att fynda second hand och podden @barnfrihet.
Vad är MENSEN egentligen?
En superb ideell förening som funnits sedan 2014. Vi arbetar för “menskliga rättigheter” vilket berör fyra områden: alla som har mens har tillgång till och råd med mensskydd, alla har hög kunskap om kroppen, det finns en infrastruktur som tillgodoser menstruerandes hygienbehov, sociala normer runt mens är stöttande. Allt vi gör grundar sig i ett eller flera av dessa rättighetsområden!
Hur kommer det sig att MENSEN startades? Hur gick det till?
Mitt intresse började 2013. Precis efter att jag tagit min kandidatexamen i globala studier lyssnade jag på Liv Strömqvists smått legendariska sommarprat om mens. Jag började kolla statistik, särskilt den globala situationen på grund av det jag pluggat. Jag hade faktiskt inte tänkt på vilket stort hinder för utveckling detta är, och hur avgörande det är att inkludera mensbehov när man bekämpar fattigdom. Det gjorde mig lite förbannad att det inte nämndes en enda gång under mina studier. Jag menar, om vi pratar om sanitet, sjukdomar, toaletter, kiss och bajs, SRHR, jämställdhet, patriarkala strukturer och så vidare – hur kommer det sig att mens utelämnas? Det var en personlig ögonöppnare också, varför tänkte jag inte på det här med tanke på att jag själv haft mens i massa år och vet hur nödvändigt det är med bra produkter och infrastruktur. Det fick mig att inse hur osynligt ämnet menstruation är i samhällsdiskursen, på global nivå såväl som här i Sverige. Av en slump fick jag kontakt med “mensforskaren” Josefin Persdotter och frågade om hon ville ta en lunch. Hon sa ja, vi drog igång MENSEN och resten är historia!
Vad är du mest stolt över att MENSEN har åstadkommit?
Allt! Jag kan omöjligtvis välja en sak men några höjdpunkter utan inbördes ordning är att Mensmegafonens bok om mens (faktabok för barn) har tagits in på massor av bibliotek. En annan höjdpunkt är att vårt projekt Ett MENSkligare arbetsliv fått flera av de största svenska fackförbunden att jobba med mensfrågor ur ett arbetsmiljöperspektiv, att vi tagit fram det första heltäckande bildstödet om mens inom projektet Universell Menskompetens. Om jag ska vara abstrakt och subjektiv tycker jag att MENSEN har varit väldigt drivande i att omdefiniera den offentliga debatten om mens. Den är mer mångfacetterad nu och tas på större allvar jämfört med 2014. Till exempel är begreppet mensfattigdom hyfsat etablerat, mens som arbetsmiljöfråga har blivit mer erkänd och fler förstår varför menskunskap behövs idag.
Vilken tror du kommer bli den viktigaste mensfrågan framåt?
Nu blir det lite önsketänkande här men samtidigt är det något MENSEN alltid lyfter. Jag hoppas att det inte bara blir en fråga som får allt fokus, utan att helhetsperspektivet blir det viktigaste. Tillgängliga mensskydd i skolor och på arbetsplatser är helt klart i ropet just nu och det är givetvis toppen, men om den som går och hämtar ett skydd får gliringar, eller kanske inte ens har tid att gå och byta, så har man missat halva problemet och lämnar det olöst. Därför är det så viktigt att se helheten!
”Det ska inte vara något krav på att man måste stå på barrikaderna.”
Har du tips till någon som vill bli mensaktivist?
Vad räknas egentligen som mensaktivist? Alla kan göra små handlingar varje dag utifrån sina förutsättningar som främjar menskliga rättigheter. Be chefen köpa in mensskydd till arbetsplatsen, prata avdramatiserat om mens med barn i din omgivning, säg ifrån om någon har en taskig jargong med mensskämt.
Vill du läsa mer om Rebecka och lära dig mer om mens, gå in på MENSENS hemsida och följ dem på Instagram.