Året med Liv Livmoder

Ett nytt år är på ingång. Såhär års känns det bra att se tillbaka på året som varit. Vad innehöll egentligen 2022 för Liv Livmoder? Här kommer Liv Livmoders årskrönika.

MENS! på Halmstad konsthall 2022
Utställningen MENS! på Halmstad konsthall 26 januari till 27 mars 2022.

I början av året var Liv Livmoder med i utställningen MENS! på Halmstad konsthall. I utställningen medverkade också ​​Arvida Byström, Liv Strömqvist, Re:NUDE- Linnea Håkansson, Caroline Fleur Martini, Mensmagi, Astrid Askberger, Stine Markincowski Petterson, Kajsa Magnarsson, Lisa-Stina Pettersson, Frida Lundén Mörck, Anna Höglund, Maria Skärlund, Zayera Khan, Marie Louise Juul Søndergaard, Nadia Campo Woytuk och Mensen.

Under 2022 deltog Liv Livmoder på Motala kvinnojours 30-årsjubileum och Linköping Pride. Vi gick på flera event och lärde känna många inspirerande personer. Vi åkte också på julmarknader i Linköping, Norrköping, Stockholm, Göteborg och Uppsala. 

Två stora, livsomvälvande saker har hänt oss på det privata planet under 2022: Maja fick barn och blev mamma i slutet av juni. Anna tog i oktober steget att jobba heltid med vårt företag.

Liv Livmor får mensen

Liv Livmor får mensen

Vår första översättning av Liv Livmoder får mens blev till norska/bokmål. Vi fick översättningsstöd av Kulturrådet/Nordiska ministerrådet för att göra boken. Rebecca Nielsen Wångström översatte manuset och planerade lanseringsfesten i Oslo tillsammans med Anna. 31 augusti på Parksalongen i Oslo firade vi Liv Livmoder och menscykeln med panelsamtal, quiz och mingel. Panelsamtalet leddes av Rebecca och deltagarna var Anna, Vilde Senje (Rådgiver i Sex og Politikk), Marit Stene Severinsen (Jordmor og prosjektleder for flerkulturell doula), Mary Ann Skretteberg Andersen (Rådgiver Restart skole) samt Malin Westermann.

Vi lärde oss väldigt mycket under översättningsprocessen och fick en ny vän i Rebecca Nielsen Wångström. Utan henne hade Liv Livmor får mensen inte blivit till!

Liv Livmoder och klimakteriet

Liv Livmoder och klimakteriet

2022 blev året Liv Livmoder och vännerna i kroppen skulle få gå igenom klimakteriet. En självklar bok till serien om menscykeln, men kanske inte en självklar barnbok? Eller? Vi jobbade på vårt vanliga vis med manusutkast och testläsare, experter och lektörer. Och 18 oktober på självaste internationella klimakteriedagen lanserade vi den tredje boken om Liv Livmoder. Vi firade på DoSpace i Linköping och fick lyssna på korta föreläsningar av Åsa Åbom och Anna-Clara Spetz Holm. Under kvällen hade vi ett menslotteri med priser från Menssäkrad, Mensen, Eufemia, Fittskrift, Imse och Liv Livmoder.

Klimakteriet är nästan ännu mer omgärdat av tabu, okunskap och tystnad än mens, något vi vill bidra till att ändra på. Klimakteriet är något som alla med menscykel kommer att genomgå och de flesta små barn har vuxna runt sig som är i klimakteriet eller har varit det. Så låt oss prata om klimakteriet med barn!

 

Vad vill vi för 2023?

2023 har vi inga planer på att ge ut någon ny bok. Vi vill istället satsa på utåtriktat arbete; att vara ute och träffa nya människor och sprida kunskap. Vi vill föreläsa på skolor och vidareutbilda skolpersonal som jobbar med yngre barn. Vi vill gå på mässor och event. Och vi tänker aktivt  jobba för att Liv Livmoder ska finnas på skolor och förskolor i Sverige. 

Dessutom vill vi fortsätta växa så att Maja också kan jobba heltid med vårt företag. En dröm vi ser att vi kan nå 2023 eller 2024.

Slutligen hoppas vi att 2023 blir ett ännu bättre år vad gäller ny forskning och nya rapporter kring menstruerande personers erfarenheter och sjukdomar/tillstånd som kan drabba livmodern och menscykeln.

Hejdå 2022! Hej 2023!

 

Anna & Maja