Har djur mens?

Mens har väl alla djur?

Det är ju till exempel inte helt ovanligt att se hundar springa omkring med blöja då och då? Men sanningen är att vi människor är ganska ensamma med att ha en menscykel där livmoderslemhinnan stöts ut som en blödning. Det vanliga bland däggdjur är nämligen att livmoderslemhinnan tas upp av kroppen. Då kallas det istället en brunstcykel. Av 4000 däggdjur är vi med menscykel alltså ganska ensamma ändå. 

Men det är ett litet gäng djur som har en menscykel som liknar vår, här har vi listat dem!

Fruit Bat, fladdermus med menscykel, mensbloggen

  1. Fladdermus

Eller ja, en sorts fladdermus. Det handlar om Rousette fladdermusen, som ingår i släktet Fruit Bats (som skulle bli ett ganska bra bandnamn eller hur?). Rousette fladdermöss kan lokalisera sig med ultraljud, de är sämre på att detektera färger än andra i familjen Fruit Bats och de festar då och då på andra djur till middag. Fruit Bats finns i tropiska och subtropiska klimat. Ändå lite coolt att ett av våra mensande djur även kan flyga?

elephantshrew, näbbmus med menscykel

2. Elefantnäbbmusen

Elefantnäbbmusen hittar vi i södra Afrika, de hänger där det är torrt som på savanner, stäpper, öknar eller öppna skogar. De är ca 25 cm långa och kännetecknas av den långa nosen. På 1940-talet använde man sig faktiskt av elefantnäbbmöss för att studera den mänskliga menscykeln. Och kolla bara på bilden hur gulliga de är? Vår nya bästa menskompis, det är helt klart! 

Primater med mencykel, mensbloggen

3. Apor 

Inte helt oväntat så är det en del andra primater som också har en menscykel, dock inte alla utan det håller sig inom familjerna Markattartade apor och Människoartade apor (Old World Monekys och Apes). Så till exempel lemurer som tillhör gruppen “lägre primater” menstruerar inte. Hos Markattartade apor så kommer första mensen, menarken, när apan är ungefär 4 år gammal. Hos stora Människoartade apor kommer först i åldern 8-10 år. 

Själva blödningen är ofta ganska liten och menscykelns längd kan variera mellan olika apor. Till exempel är schimpanser cykel ungefär 37 dagar, medan gorillor har ca 30 dagar och orangutanger 29.

 

Har du fler tankar om mens? Här svarar vi på fem vanliga frågor!