Liv Livmor får mensen

Snart släpps den norska versionen av Liv Livmoder får mens. 31 augusti är det dags för lansering i Oslo!

Liv Livmor får mensen har precis som de tidigare böckerna getts ut på det egna förlaget Good Blood Company. Det här blir förlagets fjärde bok, och den första översättningen av Liv Livmoder får mens som släpptes 2019. Med enkla texter och charmiga illustrationer är barnboken inte bara en bra saga för nyfikna barn, utan också ett verktyg för vuxna att prata om mens och kroppen med barn. Målet är att sprida kunskap redan i tidig ålder och bryta skam och negativa föreställningar om mens. Och nu är det Norges tur!

En av karaktärerna har fått byta namn för att passa norskan (bokmål) bättre. Siv Slida kommer i Norge att heta Solveig Skjede. 

Vi har vetat om att vi kommer att behöva byta namn på karaktärer när vi översätter böckerna, för att skapa igenkänning och anknytning till vardagen i olika länder och samhällen. För oss är det viktigt att karaktärernas namn matchar med organens namn på olika språk. Ett karaktärsdrag vi tycker kännetecknar Liv Livmoder, säger Maja Meurling.

Hur kommer det sig att Norge är det första landet på Liv Livmoders utvandring från Sverige?

Det är tack vare Rebecca Nielsen Wångström, tidigare ordförande för Seksualpolitisk Nettverk for Ungdom (SNU) som har hjälpt oss med översättning, planering och ansökningar. Utan henne vi inte varit här nu! Det har varit otroligt skönt att ha någon att bolla och klura med. Något som skapat en del frågetecken är att Norge inte är med i EU, det gör handel och moms lite svårare. Men fy tusan vad stolta vi är att vi gjort det här tillsammans, vilken resa! säger Anna Samuelsson

Morgonen 31 augusti tar Anna tåget till Oslo där hon och Rebecca ska träffas på riktigt för första gången. Allt jobb med översättning och planering har skett genom videomöten under mer än ett halvårs tid. Väl framme i Oslo är det bara för Anna att börja blåsa upp ballonger och förbereda inför festen på Parksalongen.

Lite pirrigt är det, men det ska bli väldigt roligt! I Sverige har vi fått så fin feedback från föräldrar om vad boken gjort för deras barn. Det ska bli spännande att se hur boken tas emot i Norge, säger Anna Samuelsson.

 

Liv Livmor får mens kommer att finnas hos bokhandlare och i vår egen webbshop från 31 augusti.