Möt Instagrams härligaste katt: Sexologkatta

”Har alltid tyckt att normer är märkliga och alltid undrat varför människor blir så provocerade av vem man väljer att vara kär i.”

Sexologkatta är alltifrån en 37-årig skolkurator från Eskilstuna, till en poddande sexolog.
Katta brinner för stora som små ämnen som: genusfrågor, mensfrågor, crossfit, dans, lakrits och öl. Dags att presentera en av våra allra bästa Instagramkompisar. Katta har alltid varit härligt peppande och stöttande av Liv Livmoder och nu tycker vi att fler ska få lära känna henne!

Vem är SexologKatta?
Svåraste frågan. Mitt namn är Katerina Sparr Holinkova, smeknamn Katta. Jag är en 37 årig småländsk tjeckiranier som bor i Eskilstuna med min familj. Jag jobbar som skolkurator och har eget företag som sexolog där jag föreläser om bland annat LSS och sexualitet och om HBTQIA och bemötande och inkludering i skolan. Jag älskar dans, crossfit, lakrits och öl.

Och hur kommer det sig att du blev Sexologkatta, vad förde in dig på den banan?
Jag vet inte exakt när jag fick tanken om att bli sexolog, men under min tid som student när jag läste genusvetenskap fick jag upp ett intresse för frågor som handlade om sexualitet och genus och då började jag googla om man kunde jobba med det. Och då hittade jag masterutbildningen i sexologi. Så jag började plugga till socionom och sedan mastern. Sedan har jag nog alltid varit intresserad av människor och att vi är så olika. Har alltid tyckt att normer är märkliga och alltid undrat varför människor blir så provocerade av vem man väljer att vara kär i. Jag som person är väldigt pryd, men har inga problem att prata om sexualitet som ämne, vilket många har svårt att få ihop.

Vad tycker du är roligast att diskutera med dem du möter i ditt jobb?
Jag tycker det är roligt att prata om sexualitet för att alla har en åsikt om det. Det kan väcka så mycket känslor, och ju mer jag jobbar med sexualitetsfrågor desto mer inser jag att jag vill veta mer. Jag förstår att frågor gällande sexualitet är svåra och komplexa, men samtidigt är det så mycket egna värderingar som sätter stop för att våga lyfta och prata om frågorna. Och när jag pratar om det på ett naturligt sätt öppnar det upp för att andra också vågar sätta ord på det, vilket är magiskt.

Varför tycker du det är viktigt att prata om mens?
Det är ju något som berör alla, så varför pratar vi inte om det? Att skambelägga något en kropp inte kan påverka. Att det finns så mycket myter kring mens. Återigen, normer. Vem har värderat mens som något sämre än en annan kroppsvätska? Att en kroppslig funktion som någonstans är grunden för allt liv ska uppröra och skapa så mycket skam. Just därför måste vi prata om mens.

Och tycker man det är svårt att prata om mens kan man börja att prata om det där man befinner sig bekvämlighetsmässigt. Man kanske inte kan fråga om mensskydd på ett avslappnat sätt, men försök att få in mens-snack i din vardag. Säg att du har mensvärk istället för ont i magen. Läs på! Det finns jättemycket bra böcker om mens. Ha mensskydd framme så det vardagliga samtalet kommer upp. Och öva öva, kanske bara prata om det med någon trygg person.

”Säg att du har mensvärk istället för ont i magen.”

Berätta om din podd, vad handlar den om?
Min podd har fokus på hur mina gäster upplevt sin sexualundervisning när de gick i skolan. Vad var minnesvärt, vad var katastrofalt, vad var bra? Sedan vill jag också (om det är relevant) prata med mina gäster om deras syn på föräldraskap och sexualitet, alltså hur pratar man om sexualitet med sina barn, och hur pratade man om sexualitet när gästerna själva var barn? Vad var ok i familjen och vad pratade man inte om? Jag tycker om att prata om barndom, varför man är som man är och hur man kan göra annorlunda med sina eventuella framtida barn.

In och lyssna på Kattas podd:
”Let’s talk about sex…ualkunskap och föräldraskap”