Att skriva en barnbok på egen hand är busenkelt samtidigt som det är lite lurigt. Här delar vi med oss av de lärdomar som vi stött på under vår bokresa med Liv Livmoder, håll i er!
Det finns säker massor rätt och fel när det gäller att skriva ett bokmanus, men de har inte vi koll på, utan vi kan bara dela med oss av hur vi har arbetat och vad som har fungerat för oss. När vi arbetade med manuset till Liv Livmoder bygger en bebis så hade vi redan koll på de viktigaste grejerna:
- Vad är bokens huvudsyfte= berätta om hur en graviditet går till inifrån kroppen och med organens perspektiv.
- Vilka karaktärer behöver vara med för att kunna berätta historien.
Så vårt nästa steg var en kreativ workshop. Sno gärna vårt upplägg:
- Ta en hög post it-lappar var och ställ en timer på 3 minuter.
- Medan klockan tickar skriver du/ni ner alla scener/händelser som skulle kunna vara med i boken. Det kunde till exempel vara: “Liv får veta hur spermier kommer in i kroppen” och “Siv måste förstå att hen har en viktig roll i hur bebisen ska komma ut”.
- När klockan ringer så radar du/ni upp alla lappar framför er och börjar sätta dem i någon slags tidslinje. Red ut vad som behöver hända först för att lapp nummer tre ska kunna hända osv.
- Rensa ut lappar som känns överflödiga och lägg till sådana som saknas.
- Tada! Den första versionen av manuset är klar!
Därefter är det förfining på förfining som gäller. Vi gjorde även ett tidigt bildmanus med hjälp av clipart och streckgubbar för att se hur text och bild kunde komplettera varandra. När vi hade ett färdigt text & bildmanus så engagerade vi en grupp med testläsare. Där ville vi ha personer som:
- Var föräldrar
- Barnmorskor/gynekologer
- Hade svenska som andraspråk
För att få feedback på om barnen hängde med i texten, om det var för svåra ord, om vi hade faktafel och liknande.
När vårt manus var helt färdigt så lät vi vänner och bekanta korrläsa det flera gånger. Och den slutgiltliga texten och illustrationerna satte vi helt ärligt inte förrän en kvart innan vi skickade tryckfilen till tryckeriet. Och det vi vill säga med det är att en inte ska vara rädd för att göra ändringar, lås dig inte för tidigt i ditt manus utan var öppen för input och nya idéer.
Så här har vi jobbat, kanske är det smart, kanske är det dumt. Men två färdiga böcker har vi i alla fall lyckats med, så vi hoppas att du känner dig inspirerad att börja med ditt bokmanus nu på studs!
Vad är dina bästa skrivartips? Mejla oss eller kommentera så sätter vi ihop ett blogginlägg med era tips!