Träffa Rebecca som gör verklighet av Liv Livmoder på norska!

Enda sedan dag 1 på Liv Livmoder-resan har vi fått otaliga frågor om ”när kommer översättningen till språk x”. Så detta har varit och är en fråga som vi verkligen arbetar för även om det är svårt när man är ett miniförlag. Men nu är vi så glada att kunna delge den allra första internationella medlemmar av Liv Livmoder-familjen, nämligen Norge!

I höst kommer alltså Liv Livmor får mensen ut och kommer gå att köpa både från Sverige och Norge. Och den som hjälper oss göra verklighet av detta är vår eminenta översättare, Rebecca Nielsen Wångström, som vi gärna vill presentera för er!

Hej Rebecca, vem är du egentligen?

Jag är en simsspelande sociologistudent som brinner för jämställdhet och sexuella och reproduktiva rättigheter! Jag gillar att klappa katter, hänga med vänner, sticka och pyssla med mina växter. 

Så du är svensk men bor i Norge, hur kommer det sig?

Jag flyttade hit efter att jag rest runt i Australien efter gymnasiet för att jobba. Sedan träffade jag min norska sambo och har blivit kvar! Jag har pluggat en kandidat i genusvetenskap här, och studerar nu en master i sociologi. Jag jobbar i föreningen Sex og Politikk som är som norska RFSU, den norska medlemsorganisationen till International Planned Parenthood Federation (IPPF) och så jobbar jag ideellt som ordförande för organisationen SNU – Seksualpolitisk Nettverk for Ungdom

Wow, du är ju helt klart en otroligt kunnig och engagerad person. Varför tycker du det är viktigt att prata mens med barn?

För att alla behöver kunskap om mens och kroppen, oavsett kön och ålder. Kunskap är makt, men ger också trygghet. Genom att prata om mens med barn bidrar vi till att skapa trygga individer och förebygga skam och tabu om mens. Jag jobbar ju mycket med sexualitetsundervisning och utformning av material och kampanjer via mitt arbete, och upplever att många barn och unga är väldigt nyfikna om vad som händer med kroppen i puberteten – detta gäller oavsett kön. För många unga är första gången de pratar om mens med sina föräldrar första gången den kommer eller precis innan. Det tycker jag är alltför sent och minns själv hur läskigt det var att få mens första gången för jag visste knappt någonting! Jag tycker det är viktigt att börja prata med barn om mens tidigt för att ingen ska behöva känna skam över en kroppsfunktion som halva befolkningen lever med. Mens är ju helt naturligt, och något som de flesta barn kommer upptäcka, antingen genom att de själva eller sina vänner får det eller genom deras föräldrar har det.  Det kan ju vara lite läskigt som vuxen att prata om mens, just för att man själv inte vet eller har lärt sig hur man ska prata om det. Därför tycker jag Liv livmoder är en helt fantastisk bok och ett så viktig verktyg att använda sig av! 

Och nu ska vi översätta bok tillsammans. Vi är taggade till tusen på att Liv ska få testa lusekofta och brunost. Vad ser du mest fram emot med projektet?

Oj, jättemycket! Jag ser fram emot att få jobba med översättning då jag tycker det är viktigt och vet hur mycket makt språk har. Sen framförallt att bidra till att budskapet med Liv livmoder sprids också hit till Norge! Det känns stort och ärofyllt att jag ska få vara med och bryta tabun och förändrar synen på mens och kroppar med livmoder i Norge. 

Liv Livmor får mensen barnbok om mens

Underbart! Och vi vet ju att du älskar att snacka mens, har du något speciellt mensminne du vill dela med dig av?

Mitt bästa mensminne är när jag fick prata om mens i radio i förbindelse med att Norges statsminister var i USA och pratade om mensfattigdom. Jag blev stoppad på gatan av en journalist som helt uppenbart tyckte det var ett lite jobbigt tema. ”Kan jag ställa dig lite frågor om mens?” frågade han. ”Självklart, jag ÄLSKAR att prata om mens!” svarade jag. Sen pratade jag nog lite för länge för han fick stoppa mig tillslut, men verkade ändå tacksam över att jag var så öppen. 

Underbart! Men alla tycker ju inte att det är lika lätt tyvärr. Har du några tips till personer som vill prata mens men tycker det är svårt eller pinsamt?

Jag förstår att det kan kännas svårt att prata om, men mens är verkligen inte något pinsamt utan en helt naturlig sak som är en del av nästan alla människors liv på något sätt. Jag brukar tänka metaforen att skam är som troll, och det som sägs i sagorna, att troll spricker i solen. Så när vi börjar prata om saker som vi tycker är svårt och förknippas mycket med skam desto mer märker vi att det blir lättare och lättare att prata om, och att andra har liknande erfarenheter. Så mitt tips är att börja prata om det! Det kan kännas lite läskigt och konstigt i början men ju mer du pratar om ju mer kommer du finna ut at personer runt dig sitter med samma frågor som dig. Och du är inte ensam, vi är många som pratar om mens!

Följ Liv Livmoder på instagram för att följa hur projektet går vidare, planerad utgivning är i september 2022!