En barnbok om klimakteriet

Nu har det blivit dags för ännu en barnbok om Liv Livmoder. Den här gången går Liv och hens vänner igenom klimakteriet. Vad är klimakteriet egentligen? Vad händer i kroppen? Följ med in i Liv Livmoders värld!

Den 18 oktober släpps den tredje boken om Liv Livmoder; Liv Livmoder och klimakteriet. Datumet är väl valt, den dagen är nämligen internationella klimakteriedagen. Som tidigare handlar Anna Samuelssons och Maja Meurlings böcker om livmoderkroppen och ämnen som gör en del kinder röda. I tidigare böcker har ämnena mens och graviditet/förlossning varit teman, så nu var det dags att ta tag i klimakteriet. Också det ett ämne som är skambelagt och finns för lite kunskap om. Anna och Maja gjorde en hel del research innan skrivandet och illustrerandet kunde börja.

 

“Vi upptäckte snabbt att vi själva inte visste så mycket om klimakteriet. När vi växte upp var det något av ett skällsord, och ingenting som pratades särskilt mycket om. Som ofta skrattades åt. Just därför ville vi skriva den här boken!” säger Anna Samuelsson

 

Barnboken är skriven för barn i åldern 3-6 år, precis som de andra böckerna om Liv Livmoder. Boken är fylld av fakta om klimakteriet men handlar också om vänskap och relationer. Liv Livmoder har huvudrollen och bygger berättelsen tillsammans med Hjördis Hjärna, Siv Slida, Blekke Blåsa, Maggie Magsäck, Tammie Tarm och Halil Hormon. Utmaningen med den här boken för Anna och Maja var att begränsa händelserna och klimakteriesymtomen så att inte boken blev för lång, och att gestalta en tidsperiod på ungefär 10 år som är vanligt för klimakteriet. Boken har testlästs av barn, föräldrar och experter som har gett feedback och hjälpt till att utveckla manuset till den slutgiltiga boken. Arbetet startade i början av året, parallellt med översättningen och skapandet av Liv Livmor får mensen, den norska versionen av Liv Livmoder får mens. I mitten av september kom 1000 exemplar av Liv Livmoder och klimakteriet från tryckeriet. Nu är boken redo att lanseras.

 

“Vi drar vårt strå till stacken för att skam, tabun och okunskap om livmodern ska försvinna.” säger Maja Meurling

 

Boksläppet firas med fest på DoSpace i Linköping, signering på ICA MAXI Tornby och högläsning i Linköpings Bokhandel.

Från och med 18 oktober finns Liv Livmoder och klimakteriet att köpa i webbshoppen, på Adlibris, Bokus och går att beställa i närmsta bokhandel.